Tilde van Haaster

Tilde van Haaster is HBO bevoegd stem- en zangdocent. Ze is ‘Estill Master Teacher’ (EMT) in Estill Voice Training (EVT), opgeleid door Alberto ter Doest, Estill Voice International. Op dit moment zijn er ruim 20 EMT-ers in Nederland en is EVT in de meeste zangopleidingen een begrip. zie www.estillvoice.com.

Verder is ze opgeleid tot zangeres en regisseur (1991) en theaterdocent voor het HBO onderwijs en de buitenschoolse kunstsector.

Van 1992 tot 1996 is ze geschoold tot Docent Stemexpressie bij het Roy Hart Theater in Zuid-Frankrijk. Zij waren pioniers op het gebied van het bevrijden van de stem voor zang en theater, wat nog altijd een grote inspiratiebron voor haar is. Evenals Yoga en Meditatie.

De ‘Jan Geurtz opleiding in spiritualiteit en meditatie’ vormt momenteel een belangrijke basis in haar werk als zang- en stemcoach.

Als uitvoerend zangeres en regisseur/maker heeft zij jaren gewerkt in het professionele (jeugd-)muziektheater. Ze zong in diverse pop en soul/jazz bandjes. Ook heeft zij vele toneelvoorstellingen gemaakt in het semi-professionele theater circuit.

Als stemdocent heeft ze ruim 10 jaar gewerkt op diverse Theaterscholen, in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Op de beroepsopleiding voor acteurs aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) te Utrecht was zij 8 jaar de vaste stemdocent.

“Mijn naam is Tilde. Een “tilde” is het ~ leesteken, die de klank van een (mede)klinker doet veranderen (bijv. nasaleren ã). In Aziatische talen wordt een “tilde” achter een woord ook gebruikt om meer emotie of intonatie aan een woord of zin toe te voegen, of om een klank langer te maken (=zingen!) Wonderlijk genoeg is dat mijn vak geworden.”

THEATER MAKEN
U kunt Tilde inhuren als regisseur voor uw theater of muziekgezelschap. Zij heeft al vele regie’s op haar naam staan. Zowel professioneel als met amateurs. De lijst met titels van (toneel)stukken door haar geregisseerd, zijn op te vragen. “Als regisseur pas ik mijn expertise voor stem uiteraard toe in het maken van een artistiek theatraal product.”

ZANGERES
Als zangeres is Tilde ook te boeken met een jazz/soul bandje “Til in Tune” voor een feestje of speciale gelegenheid. Of voor een Ave Maria bij een trouw- of rouwdienst.