Tilde van Haaster

Tilde van Haaster is stem- en zang- en theaterdocent. Ze is opgeleid tot ‘Estill Master Teacher’ (EMT) in Estill Voice Training (EVT) in 2013, door Alberto ter Doest, Estill Voice International. In Nederland zijn er ruim 20 EMT-ers werkzaam en Estill Voice is in de meeste zangopleidingen uitgegroeid tot een begrip. zie www.estillvoice.com.

Verder is ze opgeleid tot zangeres, regisseur en theaterdocent. Bevoegd voor het HBO onderwijs en de buitenschoolse kunstsector.

Haar eerste scholing tot Docent Stemexpressie was bij het Roy Hart Theater in Zuid-Frankrijk. Zij waren pioniers op het gebied van het bevrijden van de stem voor zang en theater, wat nog altijd een grote inspiratiebron voor haar is. Techniek heeft bij haar altijd als doel om de stem vrij te maken voor expressie.

De ‘Jan Geurtz opleiding in spiritualiteit en meditatie’ vormt momenteel een belangrijke basis in haar werk als zang- en stemcoach. Evenals Yoga en Adem.

Als uitvoerend zangeres en regisseur/maker heeft zij jaren gewerkt in het professionele (jeugd-)muziektheater. Ze zong in diverse Theater producties en pop en soul/jazz bandjes. Ook heeft zij als regisseur vele toneelvoorstellingen gemaakt in het semi-professionele theater circuit.

Als stemdocent heeft ze ruim 10 jaar gewerkt op diverse Theaterscholen, in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Op de beroepsopleiding voor acteurs aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) te Utrecht was zij 9 jaar de vaste stemdocent.

“Mijn naam is Tilde. Een “tilde” is het ~ leesteken, die de klank van een (mede)klinker doet veranderen (bijv. nasaleren ã). In Aziatische talen wordt een “tilde” achter een woord ook gebruikt om meer emotie of intonatie aan een woord of zin toe te voegen, of om een klank langer te maken (=zingen!) Wonderlijk genoeg is dat mijn vak geworden.”

THEATER MAKEN
U kunt Tilde inhuren als regisseur voor uw theater of muziekgezelschap. Zij heeft al vele regie’s op haar naam staan. Zowel professioneel als met amateurs. De lijst met titels van (toneel)stukken door haar geregisseerd, zijn op te vragen. “Als regisseur pas ik mijn expertise voor stem uiteraard toe in het maken van een artistiek theatraal product.”

ZANGERES
Als zangeres is Tilde ook te boeken met een jazz/soul bandje “Til in Tune” voor een feestje of speciale gelegenheid. Of voor een Ave Maria bij een trouw- of rouwdienst.